Допълнителни 3 незаконни постройки са открити при проверка в държавно ловно стопанство

...
Допълнителни 3 незаконни постройки са открити при проверка в държавно ловно стопанство
Коментари Харесай

Вместо да бутне незаконния си строеж край язовир Искър - Румен Гайтански-Вълка вдигнал още 3 сгради

Допълнителни 3 незаконни постройки са открити при проверка в държавно ловно стопанство " Искър ", съобщи в тв предаването " Алтернативата " шефът на Изпълнителна организация по горите Александър Дунчев.

Преди дни бе издадена заповед за срутване на друга противозаконна постройка с размерите на прогимназия край огромния водоем, за която също няма документи. Имотът е в местността „ Авала “, бент. „ Искър, на територията на Търговско предприятие „ Държавно ловно стопанство „ Искър “ и се свързва с компания на предприемача Румен Гайтански-Вълка.

За скандалният градеж пръв сигнализира Владислав Панев, съпредседател на " Зелено придвижване " и претендент за депутат от " Демократична България ". През 2020 година за нерегламентирания хотел беше направена инспекция на ловно стопанство " Искър " в Пасарел, а аграрното министерство и ДНСК откриха, че градежът е противозаконен и липсват строителни документи.

След издадените констативни протоколи от кмета на регион " Панчарево ", на 17 юни тази година основният проектант на София издаде заповед за унищожаване на градежа.

" Вчера са открити още три здания, за които липсват всевъзможни документи. Това са чисто нова огромна стопанска постройка с повърхност над 1000 кв. м., свинарник, в който са отглеждани 4-5 свине, както и още няколко прилежащи постройки ", съобщи Дунчев в предаването " Алтернативата ".

Според него нарушението е извънредно безочливо и тези постройки, в които са вложени милиони, не попадат безусловно на никое място в документите, с която разполага ловното стопанство. 

Строежът на постройките е спрян със заповед на шефа на ловното стопанство Мирослав Джупаров и след показаните данни от агроминистъра зависи да се потърси отговорност и договорът за взаимна активност да бъде преустановен.

Дунчев уточни, че във връзка с опазването на дивеча, договорът за стопанисване на ловното стопанство с компанията на Вълка " Био майнинг ", е безупречен.

" Може би един от най-изрядните контракти и най-изрядните частни сътрудници във връзка с опазването на дивеча, във връзка с инвестицията в биотехнически уреди за възстановяване популацията на дивеча, само че във връзка с своеволията като това строителство, това е може би най-бруталното стопанство в България, където са налети милиони ", сподели шефът на организацията по горите.

По думите му триетажният дворец край красивия язовир е бил показан като ремонт на едноетажна постройка, а прилежащият басейн се водел работилница. При извършената проверка на ловното стопанство е открита и същинската постройка на друго място в стопанството, само че тя също няма кадастрални номера и документи.

„ Ние през днешния ден установихме тези извънредно скандални нарушавания, с които дадохме картбланш на министъра да потърси метод по какъв начин да се възвърне справедливостта и по какъв начин да се отбрани интереса на ловното стопанство и на горското дружество, защото действително под претекст, че се реализира икономически контракт някой си строи и си налива милиони по безусловно непрогледен метод с безусловно неразбираемо каква цел “, изясни Дунчев.

Според него съдействието за противозаконните градежи едва ли идва от страна на районната община. Той определи кмета на „ Панчарево “ Николай Гюров като „ един от най-смелите хора в България “, поради това, че е имал куража да издаде констативния протокол за противозаконните здания.

Шефът на организацията по горите поздрави и кмета на София Йорданка Фандъкова и основния проектант Здравко Здравков за издаването на заповед за унищожаване на постройките. Дунчев акцентира, че дали става дума за противозаконна колиба или триетажен дворец, Законът за устройството на територията би трябвало да се ползва по идентичен метод.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР